Erkend familiaal bemiddelaar
Ik ben Marie Baerten: erkend familiaal bemiddelaar, antropologe, echtgenote, teckelbaasje en creatieve duizendpoot. Die laatste eigenschap benut ik ook ten volle in mijn rol als familiaal bemiddelaar. Bemiddelen betekent immers: op zoek gaan naar een oplossing op maat en ja, daar komt soms behoorlijk wat creativiteit bij kijken. Ieder mens is anders, geen twee gezinnen zijn hetzelfde. Wat bijvoorbeeld werkt voor het ene ouderteam, werkt daarom niet voor het andere. Bij bemiddeling is er geen 'passe partout'. Net dat maakt het zo boeiend en is de reden dat ik mijn job zo graag doe.
Team
Ik geloof niet in alleen op een eilandje je werk doen. Expertise delen en kennis uitwisselen is zo waardevol. Vandaar dat ik deel uitmaak van een team van bemiddelaars, Het Bemiddelingsteam (www.bemiddelingsteam.be). We zijn een bonte verzameling van bemiddelaars met allen een andere achtergrond (menswetenschappelijk, psychologisch, juridisch) en net dat maakt dat we elkaar versterken en op verschillende vlakken kunnen ondersteunen.
Levenslang leren
Denken dat je de wijsheid in pact hebt is gevaarlijk. Wetgeving verandert in een razend tempo en er zijn steeds nieuwe juridicshe en psychologische inzichten. Ik volg regelmatig bijscholingen en opleidingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld. Dit om de juridische correctheid van de opgestelde overeenkomsten te kunnen garanderen, alsook de best mogelijke emotionele ondersteuning op maat te kunnen bieden.
Missie en Visie
Missie
Communicatie is de basis van elke relatie, of dat nu met een partner, een kind, een familielid of een vriend is. De naam van mijn praktijk, Het Praathuis, zegt het zelf: mensen kunnen bij mij terecht als samen praten moeilijk is of niet meer lukt. Ik help hen om de dialoog opnieuw aan te gaan: om als partners samen verder te gaan of te scheiden, om als ouders goede afspraken te maken, om als nieuw samengesteld gezin beter te functioneren of om als familieleden een conflict op te lossen. Een probleem verdwijnt immers niet zomaar en een gedeukte relatie heelt zichzelf niet. Daar is allereerst communicatie voor nodig. Bemiddeling is echter meer dan praten alleen. Het is samen zoeken naar een oplossing op maat: een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is en de belangen en behoeftes van eenieder reflecteert.
Visie
Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel communicatiemiddelen voorhanden en werd er tegelijkertijd zo weinig gecommuniceerd. Sociale interacties verlopen meer en meer via digitale weg en beperken zich vaak tot eerder oppervlakkige conversaties en commentaren. Geen wonder dus dat mensen het praten 'verleren'.
Met Het Praathuis streef ik ernaar mensen het belang van een goed gesprek en de waarde van diepgaandere communicatie terug te laten zien. Samen praten, op een rustige en respectvolle manier, voorkomt escalatie van een conflict en kan een procedure vermijden. Geweldloos kunnen communiceren is bovendien één van de grootste cadeaus die je na scheding als ouders je kind kan geven.