Scheiden

De beslissing om uit elkaar te gaan is nooit gemakkelijk. Het is een beslissing die niet alleen met heel wat emoties gepaard gaat maar ook grote gevolgen heeft, zowel op menselijk als juridisch vlak. Zowel jullie dagelijkse leven als dat van jullie kinderen veranderd ingrijpend. Logisch dan ook dat een scheiding veel twijfels, onzekerheid en vragen met zich meebrengt. Het is vaak niet duidelijk wat er allemaal geregeld dient te worden (m.b.t. de woning, het vermogen en de kinderen) of hoe het verloop van de scheidingsprocedure er precies uitziet. Ik heb als familiaal bemiddelaar de expertise om jullie scheiding van a tot z te begeleiden en ben het centrale aanspreekpunt voor al jullie vragen.

Scheiden na huwelijk

De beslissing tot echtscheiding luidt het begin in van een turbulente periode waarin een heel scala aan emoties de revue kan passeren: verdriet, frustratie, woede, angst, onzekerheid en teleurstelling om er maar enkele te noemen. Het is niet eenvoudig om op zo'n moment rationeel te moeten nadenken en beslissingen te nemen die een grote impact hebben op hoe jullie toekomst en die van de kinderen er verder gaat uitzien. Beslissingen die echter wel genomen dienen te worden, aangezien er bij echtscheiding een wettelijke verplichting bestaat om akkoorden over woning, vermogen en kinderen in een echtscheidingsovereenkomst op te nemen.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling en mogen jullie op mij rekenen voor:

  • informatie over de regelingen die getroffen moeten worden (m.b.t. het huis, het vermogen en de kinderen)
  • hulp om met elkaar het gesprek aan te gaan en samen te komen tot afspraken die werken voor jullie beiden en de kinderen
  • ondersteuning bij het loslaten van jullie relatie als partners en het vormgeven van jullie nieuwe relatie als co-ouderteam
  • begeleiding van het traject bij de notaris (bij verkoop/overname van de gezinswoning)
  • het opmaken van een sluitende en juridisch correcte echtscheidingsovereenkomst
  • het indienen van de echtscheidingsovereenkomst bij de Familierechtbank en het afhandelen van alle praktische zaken die daarbij komen kijken

Scheiden na samenwoonst

Anders dan bij een echtscheiding, ben je na een wettelijke of feitelijke samenwoning niet wettelijk verplicht om afspraken te maken over je vermogen of de kinderen en die in een schriftelijk akkoord te gieten. Toch is het ten zeerste aan te raden goede afspraken te maken en het akkoord ook door de familierechtbank te laten homologeren. Op die manier heb je een afdwingbaar document om op terug te vallen in het geval de verstandhouding tussen jouw en je ex-partner na verloop van tijd verslechtert of gemaakte afspraken niet nagekomen worden.

Jullie kunnen die afspraken gewoon onderling op papier zetten. Als erkend bemiddelaar heb ik echter de extra kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat de afspraken over de kinderen in een gedetailleerde ouderschapsovereenkomst opgenomen worden dat door de familierechtbank gehomologeerd wordt.

 

Scheiden in één weekend

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis. Zelfs wanneer jij en je partner samen besloten hebben dat uit elkaar gaan de beste oplossing is, gaat die beslissing gepaard met verwarring, pijn en verdriet. Een lange scheidingsprocedure is dus het laatste wat je wilt. Bovendien is het met je drukke agenda niet evident om tijd te vinden om rustig samen te zitten en afspraken te maken. Het Praathuis biedt jullie de mogelijkheid om in één weekend alle afspraken te maken en tot een echtscheidingsovereenkomst te komen via een nieuw concept: Het Bemiddelingshotel. Je trekt samen met je bemiddelaar en toekomstige ex-partner naar een hotel op een rustige locatie. Tijdens één of twee dagen in het weekend komen jullie tot een principeovereenkomst voor jullie scheiding.